Vesikası

Başlatan WatchAndLearn, 09 Şubat 2022, 16:28:37

« önceki - sonraki »
avatar_WatchAndLearn
müdürlerim kolay gelsin aciz vesikası talebinde Dikkat etmem gereken şeyler nelerdir ?

III. Kesin aciz belgesinin verilme koşulları: İİK m. 143'e göre ke- sin aciz belgesinin düzenlenebilmesi için şu koşulların gerçekleşmesi gerekir:
a. Aciz belgesi sadece haciz koydurmuş veya hacze iştirak etmiş olan takip alacaklılarına verilebilir. Rehin alacaklılarına "borç ödemeden aciz belgesi" ve- rilmez. Onun yerine "rehin açığı belgesi" verilir (İİK m. 152/I, Yön. m. 54).
b. Satış ve satış bedelinin paylaştırılması safhasının sona ermiş olması gerekir.9, 10 Yani, aciz belgesi verilebilmesi için "yeterli teklifte bulunulmamış olması -veya alıcı çıkmaması-11 sebebiyle satışın yapılamamış olması" (İİK m. 115, 129) veya "satış yapılmasına rağmen, satış bedelinin alacağı tamamen veya kısmen karşılamamış olması gerekir. Takip henüz bu aşamaya gelmeden, sadece borçlunun beyanı ve alacaklının da kabulü ile aciz belgesi düzenlenemez...
Satış yapılmış ve hacze iştirak eden başka alacaklılar da varsa, bu tak- dirde aciz belgesi, sıra cetveli yapılıp paraların paylaştırılmasından sonra verilecektir. Hacze iştirak eden başka alacaklılar yoksa bu durumda bir sıra cetveli söz konusu olmayacak ve doğrudan doğruya alacak- lıya, alacağının ödenmeyen kısmı için aciz belgesi verilecektir.12 Ayrıca belirtelim ki, alacaklı herhangi bir sebeple satıştan feragat ederek, ken- disine aciz belgesi verilmesini talep edemez.13
c. Borçlunun satışı yapılan mal dışında haczi kabil malı bulunma- malıdır. İİK m. 139 gereğince, satış tutarı alacakları (veya alacağı) kar- şılamıyorsa, icra memuru kendiliğinden "tamamlama hacizleri" yapma- ya mecburdur. Aciz belgesi, başka haczi kabil malları bulunan borçlu hakkında, ancak tamamlama hacizleri yapıldıktan sonra, buna rağmen alacağın tamamen karşılanmaması halinde düzenlenebilir.
Ancak, borçlunun; yabancı memlekette malı14 veya sadece maaşı
9 Bkz., Ad. Bak. HİGM. 22.4.1954 T. ve 7093 sayılı mütalâa.
10 Bkz., İİD 22.5.1964 T. E: 7093, K: 169; 13. HD 18.5.1974 T. E: 1298, K: 1215.
11 Öztek, S., a. g. e., s. 49.
12 Gürdoğan, B., a. g. m., s. 20.
13 JdT. 1949 11, 73 ve orada belirtilen kararlar (Gürdoğan, B., a. g. m., s. 20, dipn. 2).
14 Belgesay, M. R., İcra ve iflas Hukuku Şerhi, 1949, s. 155.
348 TBB Dergisi, Sayı 70, 2007

makaleler Talih UYAR bulunması, kesin aciz belgesi verilmesine engel olmaz.15, 16
d. Aciz belgesi düzenlenmesini gerektiren son koşul da, alacaklı- nın "alacağını masraf ve faizleriyle birlikte", tamamen alamamış olması- dır. Bu belge, ödenmeyen alacak kısmı için düzenlenir...17
IV. Aciz belgesini düzenleme yetkisi: Bu yetki, takibin yapıldı- ğı esas icra dairesine aittir.18 İstinabe olunan icra dairesinin böyle bir yetkisi yoktur. Aciz belgesinin yetkisiz (istinabe olunan) icra dairesi tarafından düzenlenmesi halinde, bu belge hiçbir hüküm ve değer ta- şımaz.19
V. Aciz belesinin şekli: İİK m. 143 gereğince düzenlenecek olan "kesin aciz belgesi"nin neleri içereceği İİK Yönetmeliği'nde (m. 95) gös- terilmiştir. Uygulamada da bu konuda basılı örnekler20 kullanılmak- tadır.
Aciz belgesinde;
- Dosya numarası,
- Alacaklının ve borçlunun kimlikleri, adresleri, gerçek kişilerin TC kim- lik numaraları,
- Hangi tutardaki alacak için düzenlendiği, - Kaydın sicilden terkin nedeni,
belirtilir.
VI. Aciz belgesinin hüküm ve sonuçları: Aciz belgesi, gerek takip hukuku ve gerekse maddi hukuk ile ceza hukuku bakımından bazı sonuç- lar meydana getirir. Ancak, bu sonuçların doğabilmesi için alacaklıya koşullara uygun bir aciz belgesi verilmiş olmalıdır. Alacaklının aciz belgesi almak hakkı doğmuş ve fakat icra memurunca aciz belgesi düzenlenip alacaklıya verilmemişse, bu sonuçlar doğmaz.


ACİZ VESİKASI ŞARTLARI HAKKINDA KARAR,İİK. 102. ,105.,143. maddesi,
14 Aralık 2019
Alacaklı vekilinin aciz vesikası verilmesine ilişkin talebi okundu.
Dosya incelendi.
Aciz vesikası geçici (muvakkat) ve kesin (kat'i) olmak üzere iki türlüdür.
İcra dairesince İİK. 102. maddesi uyarınca tutulan haciz tutanağında borçlunun haczedilen mahcuzlarının alacağı karşılamaya yetmediği anlaşılması halinde haciz tutanağı İİK. 105/2 maddesi uyarınca geçici aciz vesikası hükmündedir.
İcra dairesince İİK. 102. maddesi uyarınca tutulan haciz tutanağında borçlunun hacze kabil malının bulunmadığı belirtilmesi halinde ise bu haciz tutanağı İİK. 105/1 maddesi uyarınca İİK. 143. maddesindeki kesin aciz belgesi niteliğindedir ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 02/03/2005 gün ve 2005/15-100 E.  2005/119 K. sayılı kararında belirtildiği üzere alacaklıya ayrıca aciz vesikası verilmez.
İİK 143. maddesine göre kesin aciz belgesi verilebilmesi için aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi gerekir.
a) Aciz belgesi sadece haciz koydurmuş veya hacze iştirak ettirmiş olan takip alacaklılarına verilebilir.
b) Satış ve satış bedelinin paylaştırılması safahatının sona ermiş olması gerekir.                         
c) Borçlunun satışı yapılan mal dışında haczi kabil malı bulunmamalıdır.
d) Aciz belgesi düzenlenmesini gerektiren son koşul da alacaklının alacağını masraf ve faizleri ile birlikte tamamen alamamış olmasıdır.
  Yukarıda belirtildiği üzere haczedilen malın satılmasının ardından bakiye kalan alacak  yönünden İİK. 143. maddesince aciz vesikası verilebilmektedir. Dosyamızda herhangi bir mal haczedilmemiş, hacze kabil mal bulunmadığına ilişkin haciz tutanağı tanzim edilmiştir.
Haciz tutanağınında borcu karşılamayacak malların haczedilmesi halinde haciz tutanağı geçici haciz vesikası; hiçbir malı bulunamadığının belirtilmesi halinde haciz tutanağı kesin aciz vesikası hükmündedir. Hacze kabil mal bulunamadığına ilişkin tanzim edilen haciz tutanağı mevcut iken alacaklı tarafa ayrıca İİK. 143. maddesi uyarınca kesin aciz vesikası verilmez.
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 02/09/1950 tarih ve 58/77 sayılı mütalaasında "İİK 143. maddesinde alacaklı alacağının tamamını alamamışsa kalan miktar için kendisine bir aciz vesikası verilir, bu vesika hiçbir harç ve resme tabi değildir bu vesika ile 105. maddedeki vesika borcun ikrarının mutazammın senet mahiyetinde olup alacaklıya 277. maddede yazılı hakları verir ve 105. maddenin ilk fıkrasında haczi kabil mal bulunmazsa haciz zabıt varakası 143. maddedeki aciz vesikası hükmündedir ve 2. fıkrasında da icraca taktir edilen kıymete göre haczi kabil malların kifayetsizliği anlaşıldığı surette dahi zabıt varakası muvakkat aciz vesikası yerine geçerek alacaklıya 277. maddede yazılı hakları verir denilmektedir. 143. maddenin safahatına nazaran icra memurunun talep üzerine vereceği aciz vesikası yalnız alacaklının alacağının tamamını icraca alamaması haline münhasır olmak üzere bakiye alacak için verilecektir. 105. maddenin 1. ve 2. fıkralarında beyan olan hallerde ise esasen mahallinde tanzim edilen zabıt varakası 1. fıkradaki halde kati ve 2. fıkrada yazılı halde muvakkat mahiyette olmak üzere doğrudan doğruya aciz vesikası yerine kaim olduğundan bu gibi hallerde icra memurluğunca alacaklılara ayrıca aciz vesikası verilmesinin kanuna uygun düşmeyeceği mütalaa olunmuştur." denilmiştir.
Dosyamız incelendiğinden borçlular hakkında aciz vesikasına yönelik  banka,araç,menkul vb.  mal varlığı araştırması ve hak ve alacaklara ilişkin hiç bir araştırma talebi olmadıüı gibi gibi haczedilen gayrimenkullerin değerinin tespitine yönelik de   talep olmadığından, İİK. 102. maddesince düzenlenen haciz tutanağı (İİK. 103. maddesi uyarınca borçluya tebliğ edilmesi halinde) İİK. 105/1 maddesi uyarınca doğrudan doğruya İİK. 143. maddesi hükmündeki kesin (kat'i) aciz vesikası yerine geçeceğinden yukarıda bahsi geçen Yargıtay Hukuk Genel Kurul kararının ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün mütalaasının gerekçesi de dikkate alınarak,
Aşağıdaki şekli ile karar verilmesi gerektiği kanaat ve sonucuna varıldı.
Karar    :
Alacaklı vekilinin telebinin reddine,
İiş bu kararın İİK.'nun 16. Maddesi gereği ..... İcra Hukuk Mahkemesi Hakimliği'ne şikayet edebilebileceğinin ihtarı ile karar verildi


Benzer Konular (10)